Klik Sini Sama Tau Lepas Promote/List Blog Anda Kat Atas Tu (",)

Wednesday, June 15, 2011

#21. Tips Ketika Menunggu Result Exam

Assalamualaikum...
dan salam sejahtera...


Ehem3....dah banyak sangat kan entri yang berkaitan perkahwinan,
Jadi kali ni kita tukaq tema sket...yang fokus kepada arah pelajaran pulak...

dan....

Seperti mana yang diketahui oleh semua budak2 degree UiTM, result kita akan kuar kurg 24jam dari sekarang kan...

Jadi...

Tekanan menunggu result kuar tu agak tinggi bagi sesetengah pihak sebab:
a) epectation tinggi dari 'parents'
b)takut tak lepas 'target peribadi'
c)takut sesetengah subjek kena repeat
d)takut kawan @ bf/gf dapat elok dari kita
e)takut sistem UiTM kena 'hack'.... =)

dan...

Di sini disediakan beberapa tips untuk mengelakkan diri kita dari tekanan2 tersebut seperti:
a)sibukkan diri dengan aktiviti menarik macam tengok 'movie' ka
b)menalifon 'parent' untuk menceritakan yang kita tengah 'ketaq' tungg
u result, takut result kita nanti hampakan depa
c)calling bestfriend untuk berkongsi tekanan dengan mereka dan macam besa, rakan kita tu pasti akan bagi feedback 'positif' untuk menyedapkan hati kita.... =)
d)ambil wuduk, solat pastu baca al-Quran, insyaAllah tekanan akan berkurangan
e)tido sampai la result kuar esok tu baru bangun
f)dan pelbagai lagi alternatif yang sama waktu dengannya...

dan...

Ketika membaca post ni, mesti ramai yang tengah pkir sambil tongkat dagu macam gambar kat bawah ni sambil tertanya-tanya "ish, agak2 aku ble perform ke tak sem ni, macam mana la result aku agak2....?"

dan...
ingin berpesan di sini kepada rakan2...

Kita dah puas berusaha time final hri tu kan,
Jadi sekarang masa untuk kita bertawakal sahaja...
Kalau dapat rendah dari kita expect, tu mungkin pengajaran untuk kita berusaha lebih kuat pada masa akan datang....DAN...
Kalau dapat tinggi dari kita expect, banyak2 la bersyukur kepada-Nya kerana tanpa redha dari-Nya, tak mungkin kita boleh dapat result elok macam tu...

dan...

Setakat ini sahaja,
Walau apa terjadi, yang penting kita jgn mudah putus asa...
"Masa depan kita, diri kita sendiri yang tentukan"

Sekian,
Wassalam....

credit: ditegur ramai sebab banyak entri berkaitan "perkahwinan"... =)

Klik beribu lemon di sini...

6 comments:

Muhammad Yunus said...

nice entry.... berguna nih hehehee

NaimJamaluddin said...

thanks for reading and commenting yunus...hehe

TintaRane said...

like3!!!ngeee

Riez Razali said...

ketaqqqqqq

MAISHARAH said...

sy nak wat yg e tu hihi..tdo sampai result kuaq...neway..qud luck my seniorita..:)

NaimJamaluddin said...

tinta: like noh smntra rsult x kuar g ni

riez: byk2 mgucap...hehe

maisarah: thanks maisarah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...