Klik Sini Sama Tau Lepas Promote/List Blog Anda Kat Atas Tu (",)

Tuesday, June 7, 2011

#15. Makna bunga "Rose"

Assalamualaikum....
Salam sejahtera...


Banyak idea nak post sebenaqya tapi semakin hari semakin malas...haha
Kali ni nak berkongsi sikit pasal bunga rose...(senyum sinis) =)

Saja la nak kongsi maklumat sikit pasal bunga rose kali ni.
Tapi tu TAK bermakna si penulis seorang mat bunga okay...

dan...

Di sini terdapat pelbagai jenis bunga rose yang mempunyai simbol2 tertentu...
Antaranya:

p/s: phm kot noh omputih...hehe

Red Rose
This one is the most obvious. It means "I love you." It represents romance and love.

Deep Pink
This simply means "thank you". If someone you know does something nice for you, a deep pink rose is a good way of saying "thank you".
Regular Pink
A pink rose represents happiness. It's great to give a pink rose to a partner to say, "I'm very happy with our relationship."

Light Pink
A light pink rose means "sympathy". When someone has had a loss then light pink roses is a very nice way of expressing your condolences.
White Rose
A white rose symbolizes innocence and purity. When combined with red roses (see further down), it represents "unity".

Yellow Rose
A yellow rose symbolizes friendship and caring. It's the perfect innocent gift to give to a friend or give to a loved one when you simply want to say "I care". When given to a friend it also means "I'm happy with our friendship."
Lavender Rose(purple)
A lavender rose is a symbol of "falling in love". When you give it to a person you are saying "I have fallen in love with you and am enchanted by you."

Orange Rose
An orange rose is a symbol of desire. "I desire you" or "I desire to get to know you better" is the message that orange roses send.
Black Rose
Never ever give a woman a black rose, because Hollywood has, unfortunately, made out the meaning to be "death". These aren't easy to find and some maintain that they don't actually "exist".

Blue Rose
A blue rose is very hard to reproduce or find, although some floral companies are trying to do it naturally. Others just die them. To some a blue rose symbolizes "mystery" and to others "attaining the impossible". A blue rose given can symbolize the rarity of your partner. You have attained the impossible.

Mixture of White and Red Roses
When you deliver white and red roses together to someone, it is a symbol of unification and unity. "May we always be together as one."

Tips: Nak lebih kreatif, anda boleh mempelbagaikan warna bunga ros untuk menyampakan beberapa maksud seperti campur lavender dgn orange untuk maksud "you are falling in love with the person and desire to know them more".

dan...

Bilangan bunga rose pun dikatakan mempunyai maksud2 tertentu...seperti

1 RoseCinta pandang pertama, kau lah yang satu
- 2 RosesSaling menyayangi antara satu sama lain
- 3 RosesI love you
- 6 RosesAku ingin menjadi milikmu
- 7 RosesAku tergila-gilakan kamu
- 9 RosesCinta yang abadi, hinga hujung nyawa
- 10 RosesKamu adalah sempurna
- 11 RosesKaulah benda yang paling berharga, yang paling disayangi di muka bumi ini
- 12 RosesBe my steady
- 13 RosesPeminat rahsia
- 15 RosesSaya minta maaf, tolong maafkan saya
- 20 RosesPercayalah, aku sangat jujur terhadap kamu
- 21 RosesAku setia pada mu
- 24 RosesTak boleh berhenti teringatkan awak, 24jam sehari
- 33 Rosesmenyatakan “Aku cinta padamu” dengan lebih mendalam lagi
- 36 RosesAku akan ingati waktu-waktu indah kita bersama
- 40 RosesCintaku padamu adalah tulen
- 50 RosesCinta yang tiada sesalan
- 99 RosesAku akan mencintaimu sepanjang hidupku
- 100 RosesAkan kekal bersama bahagia seabad lamanya, akan kekal setia hingga lanjut usia
- 101 RosesKaulah satu-satunya cintaku
- 108 RosesJom Kahwin!
- 365 RosesTak boleh berhenti memikirkan kamu 365hari
- 999 RosesCinta yang berkekalan sampai bila-bila
1 R


Seperti entri sebelum ni, maklumat ni sekadar info mana tau kot2 nanti anda nak test pasangan anda, dia tau ke tak makna disebalik bunga yang dia bagi dekat hmpa tu...hehe

sebab...

Mana tau kot2 dia bagi sebab nasihat kawan ka, sebab dia tengok "Nora Elena" ka, sebab dia memang romantik ka...

Sekian, setakat ini sahaja
Wassalam...

credit:she likes yellow and lavender rose =)


Klik beribu lemon di sini...

4 comments:

Cik Lin said...

that means klu suami aku tak bg 999bunga xkekal ke? huhuhu. xmau2

Amar Maxwell said...

999 ROSES?? JENUH LAA AKU NAK USUNG NK BG KT AWEK AKU..

KEH KEH KEH..

=))MAISHARAH((= said...

haaha..nice..sy sgt suka roses..tidur atas cebisan roses merah,,wah..

penat gak nk kire law owng tu bgi 108 kuntum haha..

p/S:nk ros ijau ade hik3...cm huduh jew..nk merah la..

NaimJamaluddin said...

lin: sekadar info ja bnda ni...hehe

amar: ble ja aih, bwk guna keta la mcm seth tan tu...haha

maisarah: stkt ni rsya xdk g lah wna ijau...hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...