Klik Sini Sama Tau Lepas Promote/List Blog Anda Kat Atas Tu (",)

Friday, January 27, 2012

#95. Tip2 Mencari Tajuk Research (Report)

Assalamualaikum...
dan selamat sejahtera kepada pembaca sekalian...



Yela, sem akan datang nanti akan diisi denga praktikal dan sibuk nak wat research kan...
Suma pakat2 pening cena nak cari tajuk research ni???

Suma pakat tanya diri seniri, pa tajuk research aku nk wt ni???
Sapa2 bleh tolong aku tak???...btoi tak kawan2???
Suma pakat tanya soklan yang sama kan...hehe

Ni tips simple ja yg aku nak share, cena cara2 nak cari tajuk research:

1) Pilih tajuk yang menarik minat kita untuk mendalaminya

2) Bahan2 berkaitan tajuk mestilah senang untuk diperolehi

3) Rajin berhubung dengan advisor untuk berbincang mengenai tajuk yang paling sesuai

4) Buat study group, berbincang dengan rakan2, walaupun topik kita dengan rakan2 berlainan, at least kita dapat share flow report tu dengan rakan2

5) Rajin2 cari jurnal yang berkualiti seperti dalam Emerald dan yang seangkatan dengannya

6) Sebelum jumpa advisor, pastikan dah siap draft untuk chapter 1, chapter 2, chapter 3. Ni paling penting

7) Kena tengok gak, kat tempat praktikal kita nanti, data cam mana yang kita bleh dapat

8) Paling penting ni, kena rajin usaha, doa dan tawakal. Kalau wat research maen2, comfirm sampai bila pun dok pening g pasai research ni. =)

Sekian,
Terima kasih

p/s: nt aku cer pasal chapter 1, chapter 2, dgn chapter 3 tu...hehe..dk mals g time ni

Klik beribu lemon di sini...

2 comments:

cik maisharah said...

cam susah je dgr kene wat research nie huhuhu..~~~~

NaimJamaluddin said...

memang sush..kena rjn sket nk wt dia..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...