Klik Sini Sama Tau Lepas Promote/List Blog Anda Kat Atas Tu (",)

Wednesday, September 21, 2011

#62. Graduan Patut Bersyukur...

Assalamualaikum...
Topik kali ni agak hot sekarang sebab kadar pengangguran di negara kita tetap wujud setiap tahun...
Tapi...

Jangan risau wahai graduan sekalian...hehe
Menurut laporan dari Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, sejumlah 50.4% mendapat pekerjaan selepas enam bulan menamatkan pengajian mereka

Juga terdapat sejumlah 25% @ suku daripada graduan tersebut gagal mendapat kerja...
Antara faktor utama berlaku macam tu ialah depa ni terlalu memilih kerja....
Bila dah dapat kerja, suka tukar2 kerja...
Pastu ada juga yang melanjutkan pelajaran di luar negara...

Jangan risau gak skali lagi sebab jumlah mendapat kerja lepas enam bulan graduate semakin bertambah dari 45% kepada 50.4% tu...hehe

Pepatah Melayu pernah cakap 'tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia sapa pun tak tau'
Lebih kurang cam tu lah bunyi dia....
Yang penting, kita jangan mudah putus asa dan sentiasa berdoa kepada Allah =)

Sekian,
Wassalam

p/s: satu lagi sebab pengangguran ialah graduan tidak menepati kehendak pasaran =(
Klik beribu lemon di sini...

2 comments:

Zeeqa ~ Ajie said...

rezeki akan tetap Allah beri pada mereka yang sentiasa berusaha :)

NaimJamaluddin said...

btol tu zeeqa.... =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...