Klik Sini Sama Tau Lepas Promote/List Blog Anda Kat Atas Tu (",)

Thursday, May 26, 2011

#4. Kadang-kadang terfikir: Perlu ka part-time-job???

Assalamualaikum...
dan salam sejahtera...cewahh...haha

Kali ni nak cita pasal
part-time-job(PTJ)...
Perlu ka PTJ ni sebenarnya???

Sebenarnya, PTJ perlu sgt bila:

a) Duet poket dah kering time cuti sem... =)

dan...

b) Nak tambah duet poket walaupun duet poket kononnya tgh berisi tetapi saja nak tambah pendapatan...hehe

dan...

c) Nak tambah pengalaman kerja, sebab sesetengah orang suka cari pengalaman baru dengan alasan untuk lebih mengenali dunia pekerjaan dengan lebih mendalam. Untuk mengetahui betapa sukarnya untuk mencari rezeki walaupun sesuap nasi... =)

dan...

d) Untuk meringankan beban keluarga. Seperti kalau kerja part time, kita x perlu mintak duet kat parent untuk bayar duet yuran pengajian.(sesuai untuk yg x ambik sebarang pinjaman shj...hehe)

dan...

e) Nak kumpul duet untuk membeli sesuatu seperti handphone, game ps3, moto Rxz dan sebagainya. Point ni lbey kurang macam (d) tp cuma skop dia berbeza seket.

dan pelbagai lagi keperluan PTJ ni.(idea yg datang ada 5 ni ja..hehe)

baguih sebenarnya part time job ni sebab:
a) Menggunakan masa yang kita ada dgn sebaiknya(masa melepak kurang seket...)
b)Tambah kenalan baru di tempat kerja
c) Menambahkan pengalaman kerja dan pengalaman
face-to-face dgn customer
d) Menunjukkan seseorang individu tu rajin mencari duet...hehe

tetapi terdapat segelintir di kalangan kita yang malas untuk mencari PTJ, mereka masih mengharapkan duet daripada
parents dan bila parents x bagi duet, mula la nak kata kat depa macam3, kedekut lah, tak sayang kita lah. Yang rajin depa buat ialah melepak dengan rakan2 sambil menghabiskan duet tanpa memikirkan cara2 untuk generate income.

di sini diselitkan sebuah lagu yang berkait rapat dengan dunia pekerjaan. Lagu ni banyak menceritakan pengalaman sebenar bekerja. Jom layannnn....

Meet Uncle Hussein_la la la kerjalah

http://www.youtube.com/watch?v=Rn9UgQg902Q&feature=related


Kindly leave ur comments...
Follow me and i'll follow u... =)

Wassalam...
Klik beribu lemon di sini...

6 comments:

Riez Razali said...

yeah!! aku setuju sgt...
everybody should do PTJ 4 their own benefit...
hehe~ n of course r nk duit kan... ngee~

NaimJamaluddin said...

tu pasai...sapa xmau duet...hehe
aku pn skong PTJ...
tme cuti ja mst kja pya.hehe

mRs.Laila said...

PTJ?weee..memang perluu..lg2 la jiwa2 yang ngah nak mcm2 nie..law nakk..kene ler cari duet sndiri..:)

Riez Razali said...

hehe!! btol3... mmg duit xboleh beli segala-galanye, tp duit boleh tunaikan keinginan kite hampir kesemuanye... sape xstuju mai habaq sni.. hek3...

wan said...

well, kalau dah cuti panjang nie, bertambah lagi la kepentingan PTJ..
tambah lagi satu, untuk mengelakkan kebosanan tatkala cuti.. :P

NaimJamaluddin said...

laila: btol2. mcm2 gadget ada dlm kpla skrg ni hendak dibeli..hehe

riez: aku stju dgn ank riez... mmg hmpir semua bnda kita ble dpt dgn duet.kbhgiaan ja xle dpt dgn duet...hehe

wan: btoi wan syfq, bosan kot klu xwt PTJ tme cuti pnjg jela2 ni..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...